logokop5

 

Tentoonstelling “Santjes of devotieprentjes” in Oudheidkundig Streekmuseum in AlphenIMG 6482


Een devotieprentje of santje is een prentje met een voorstelling van Christus, heiligen, Bijbelse taferelen of religieuze symbolen. Vaak staat op de achterkant een tekstje bijv. een gebed.
IMG 6497Aanvankelijk ontwierp men ze in kloosters per stuk op papier of perkament.
Bekend zijn ook de geschilderde miniaturen voor getijdenboeken uit de 15de en 16de eeuw. Gelukkig zijn prachtige exemplaren goed geconserveerd en bewaard gebleven in diverse musea.
Nog voor de uitvinding van de boekdrukkunst in West Europa, 15de eeuw, werden prentjes op houtblokken uitgesneden en afgedrukt. Een methode die zich uiteindelijk ontwikkelde tot de kopergravure.
Het devotieprentje kent zijn grote bloei in de 17de eeuw met Antwerpen als belangrijkste centrum van Europa.
Dankzij het kleine formaat, de grotere oplagen en de daarmee verbonden lagere kostprijs zijn er betrekkelijk veel historische prentjes bewaard gebleven.
Zo heeft Ad Romme, getrouwd met Elly van Gorp en lid van hkk. Carel de Roy in 25 jaar tijd een indrukwekkende verzameling op-gebouwd.IMG 6547
Ad begon met prentjes uit de familiale kerkboeken, vervolgens verzamelaarsbeurzen bezoeken en momenteel via internet proberen een uitklapbaar prentje op de kop te tikken.
IMG 6636Een verzameling van zo’n 20.000 prentjes vanaf ong. 1600 met o.a. kinderprentjes, 100 jaar oude kartelrand exemplaren, bedevaart, perkamenten, kopergravuren, Franse, Duitse, Belgische, knipsel-, ingekleurde prentjes en nog veel meer.
Hij laat ze zien in de achterzaal van ons Oudheidkundig Streekmuseum.
Geopend elke woensdagmiddag en de 2de en 4de zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur en ook iedere dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur.
U bent welkom vanaf zondag 12 maart.

IMG 6714