logokop5

 

kiek3kiek4

Op donderdagavond 19 april geeft archeoloog Jan Roymans een lezing over de bewoningsgeschiedenis en de militaire aanwezigheid op de Regte- en Brakelsche Heide en het bosgebied De Kiek. Hij neemt u mee op een digitale wandeling over eeuwenoude wegen, tussen grafheuvels, prehistorische akkers, loopgraven, steenbakkerijen, bomkraters en ‘start- en landingsbanen’ met daarlangs geparkeerde houten vliegtuigen van schijnvliegveld De Kiek.

kiek1Foto van vier Duitse nepvliegtuigen aan de rand van het bos bij schijnvliegveld 'De Kiek' (collectie mw. E. Voskens-van Nunen, Zeist).

De eeuwenlange aanwezigheid van de mens heeft zijn sporen nagelaten in het landschap. Een aantal sporen laten zich lezen door kleine hoogteverschillen. Sinds kort zijn er zeer gedetailleerde hoogtemetingen beschikbaar die zijn genomen vanuit een vliegtuig.
Het onderzoek van Jan Roymans en Bart Beex heeft aangetoond dat door computerbewerkingen van de hoogtegegevens zeer kleine hoogteverschillen kunnen worden opgespoord waarin onmiskenbaar de hand van de mens is te herkennen, zelfs op plekken waar dit is gemaskeerd door begroeiing. Het landschap van de Regte- en Brakelsche Heide en het bosgebied De Kiek blijkt een rijkelijk gevulde cultuurhistorische koektrommel te zijn. Dit eeuwenoude cultuurlandschap heeft verhalen te vertellen.

Locatie: Cultureel Centrum Den Heuvel, Heuvelstraat in Alphen.

Aanvang: 20.00 uur, vanaf 19.30 uur bent u welkom.

Niet-leden van heemkundekring Carel de Roy betalen € 2,00 (incl. koffie / thee).

kiek2P.S. Wellicht zijn er onder u enkelen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt; misschien wel in de nabijheid van De Kiek. Met hen willen we graag in contact komen want u kunt ons iets vertellen of heeft nog een oorlogsattribuut bijv. een Ausweis om op Duits Wehrmachtgebiet te mogen komen.
Wij zijn benieuwd.