logokop5

 

Traditionele, miniatuur- en papieren kerstgroepen

Expositie kerstgroepen in Streekmuseum Alphen

Rond de kerstdagen kunt u in Alphen niet alleen genieten van de grote kerststallententoonstelling in de Willibrorduskerk; ook het Heemkundig Streekmuseum heeft voor het 8e jaar op rij een bijzondere collectie kerstgroepen bijeen gebracht. De komende periode staan elke donderdag- en zondagmiddag de deuren van het museum aan de Baarleseweg van 13.30 uur tot 16.30 uur voor u open; de toegang is gratis.

Door Luc van Hoek

Bijzondere kerstgroepenkerst1

Al 8 jaar zijn de vrijwilligers van het Streekmuseum in touw om rond de kerstdagen een collectie bijzondere kerstgroepen ten toon te kunnen stellen. Toon Timmermans, zelf aktief in de Stichting Streekmuseum Alphen: “We hebben in de afgelopen jaren altijd een beroep kunnen doen op kerststallen uit de collectie van de landelijke vereniging “Vrienden van de Kerstgroep”-Nederland, een vereniging die zich richt op verzamelaars van kerstgroepen, maar ook literatuur, kerstgebruiken, postzegels en kaarten. Maar dit jaar was er niemand, die een gedeelte van de collectie tijdelijk voor onze expositie beschikbaar had. Daarom zijn we zelf op zoek gegaan. Jos Damen, ook lid van onze stichting, heeft zo’n 70 á 80 kerstgroepen ingebracht in de tentoonstelling. Jos heeft een verzameling van traditionele kerstgroepen, bekend om de gipsen beelden, rieten daken en berkenstammen. Dan hebben we Elly Verheijen uit Ulvenhout bereid gevonden om een groot deel van haar verzameling in te brengen. Elly heeft, o.a. via de Stichting Lutoban, nauwe contacten met het Oost-Aziatische Filipijnen. Mede daardoor heeft ze een prachtige collectie van miniatuurgroepen opgebouwd. We hebben daar nu twee vitrinekasten mee kunnen vullen.”

Papieren kerstgroepen

kerst2Om de tentoonstelling verder aan te vullen, heeft Toon Timmermans zijn eigen verzameling papieren kerstgroepen meegebracht. “Ik verzamel deze papieren kerstgroepen al jaren. Meestal krijg je alleen tijdens de kerstperiode de kans om je verzameling uit te breiden. Elke wintervakantie ga ik dus op zoek. In Museum “De Roos” in Geertruidenberg heb ik een gedeelte in een vaste tentoonstelling staan en ook op Zorgcentrum “De Hoogt” in Alphen staat nu een gedeelte van mijn verzameling. We vertellen nu in het Streekmuseum ook het kerstverhaal in pop-up boeken.” De papieren kerstgroepen blijken inderdaad een bijzondere keuze en zeker een kleurrijke toevoeging aan deze tentoonstelling. De geschiedenis vertelt dat deze papieren kerstgroep eigenlijk “de kerststal voor de armen” was; de handgemaakte beelden waren voor velen niet betaalbaar, waarna de grafische industrie hierin een markt zag. Zoals aangegeven is het Streekmuseum elke donderdagmiddag en elke zondagmiddag open, van 13.30 uur tot 16.30 uur. Op afspraak kunt u ook buiten deze openingstijden in het Streekmuseum in Alphen terecht. De toegang is gratis.