logokop5

 

In de meivakantie organiseerde de Werkgroep Archeologie van Heemkundekring Carel de Roy, in samenwerking met het Oudheidkundig Streekmuseum Alphen twee activiteiten in het kader van de landelijke Romeinenweek.

Op zaterdagmiddag 29 april werd de Romeinse spelletjesmiddag door 25 personen bezocht. Jong en oud uit Alphen en omgeving vermaakten zich met de Romeinse versie van Boter Kaas en Eieren, Ganzenbord en het Soldatenspel. Er konden punten verdiend worden met noten gooien in een Romeinse Amfoor en in de piramide met Romeinse cijfers. Kortom, zoals een jonge deelneemster schreef in het gastenboek: het was een leuke middag.

Op zondag 7 mei verzamelden zich 48 belangstellenden bij het museum. Na een leerzame en onderhoudende introductie door onze archeologe Els Lems startte de fietstocht: Op zoek naar de Romeinen.
Tijdens de tocht in de omgeving van Alphen hebben de deelnemers kennis kunnen nemen van interessante plaatsen in het landschap. De gidsen wezen niet alleen op plaatsen waar zeer vermoedelijk Romeinen geleefd hebben, maar ook de grafheuvels uit de prehistorie zijn bezocht evenals de plaatsen waar zich bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld; het was immers ook de week van de herdenking.

Bij aankomst op minicamping De Klaverweide werd het gezelschap opgewacht door twee jonge Romeinse soldaten Novius en Domitius. Toen duidelijk was dat de colonne bestond uit eerzame burgers, werd een ieder toegelaten en kon men genieten van de Romeinse wijn en begeleidende hapjes.

romeinen