Het Verhaal van Alphen in woord en beeld
Burgemeester Joerie Minses heropent Oudheidkundig Streekmuseum
Dat het dorp Alphen een rijke historie heeft is al langer bekend. Tastbare herinneringen aan dit rijke verleden zijn al jaren tentoongesteld in het Oudheidkundig Streekmuseum aan de Baarleseweg. De voormalige Hervormde kerk (“Prottestaants kapelleke”, in zijn huidige vorm sinds 1821) doet al weer vanaf 1959 dienst als streekmuseum met daarin een unieke verzameling archeologisch erfgoed. De laatste tijd stond echter het bezoekersaantal onder druk. De bezoekers gaven ook aan dat ze een verhaal misten achter de verschillende archeologische vondsten. Het Streekmuseum pakte de uitdaging samen met Heemkundekring 'Carel de Roy' op en het resultaat werd op zondag 4 september zichtbaar.
door Luc van Hoek
Heropening
Op zondagmiddag, tegen de klok van 14.00 uur, hadden zo’n 95 genodigden zich gemeld bij de speciale feesttent naast het Streekmuseum. Toon Timmermans, bestuursvoorzitter van de Stichting Streekmuseum Alphen dankte in zijn openingswoord de leden van hkk. 'Carel de Roy' en het museum voor de organisatie van de dag. Hij keek terug op de geschiedenis van het museum en op de uitdaging die er lag om het museum dichter bij de bezoekers te brengen. Veel dank was daarbij verschuldigd aan conservator archeologie Johan Hendriks; hij pakte het idee op om het Streekmuseum van een verzamelmuseum om te buigen naar een verhaalvertellend museum. Toon: “we willen een museum waar iedereen tussen 8 en 88 graag naar toe komt en ook weer terugkeert; een museum wat leuk, boeiend, enerverend en wetenswaardig is. Dus ook extra aandacht voor de kinderen, bijvoorbeeld met de archeologische zandbak. En er kwam een nieuwe mascotte, Kareltje. Door de nieuwe tekeningen van Koen de Vreeze worden de gevonden voorwerpen illustratief gekoppeld aan het tijdsbeeld. We hebben nu de themakisten voor leerlingen van basisscholen; maar sommigen kunnen ook gebruikt worden in verzorgingstehuizen voor mensen met dementie. Daarnaast is ook de website vernieuwd en willen we in de toekomst ook 'het Verhaal van Alphen' naar de achterzaal doortrekken. Naast de gemeente Alphen-Chaam en verschillende subsidieverstrekkers zijn een aantal specialisten onmisbaar geweest voor de “make-over”: Frans Wilmsen (bouwaktiviteiten), Gerard van den Hoven (fotografie), Jan van Eijck (auteur), John Hoefmans (stucwerk), Ton Janus (conservatie), van Tilborg (interieurs) en zeker ook Johan Hendriks.”
Na een woordje van Joyce Verschueren namens de Rabobank en Jan de Witte namens het bestuur van de stichting Streekmuseum wees archeoloog Johan Hendriks nogmaals op de heel bijzondere historische collectie. “De vondsten van de laatste tientallen jaren, maar ook nog heel recent aan het Speelveld zijn écht uniek in deze hele regio. Dit wijst nogmaals op het belang van Alphen als nederzetting in het verre verleden. Ik heb, samen met Jan van Eijck, dit verhaal van Alphen op papier gezet; het is een samenvatting van de reis door de tijd die je nu in het museum kunt volgen.”
Julia Ermens mocht als voorzitter van heemkundekring 'Carel de Roy' het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Joerie Minses overhandigen. En na een korte pauze, met volksmuziek van 'De Elckerlyc Speellieden' was het dan zover: Burgemeester Joerie Minses werd uitgenodigd om de openingshandeling te verrichten. Maar eerst had hij nog een cadeau voor het museum; een schilderij van de historische bebouwing op de voormalige 'Commanderie Hof ter Brake' aan de Prinsenhoeflaan in Alphen, wat een mooi plaatsje in het museum krijgt.
Burgemeester Joerie Minses en wethouder Corrie Janssen gingen daarna als archeologen op zoek naar de juiste sleutel van de voordeur. De vele genodigden, waaronder museumdirecteuren uit verschillende grote steden, mochten het resultaat van maanden hard werk bewonderen in de nieuwe voorzaal. En zo is de eerste grote stap naar het complete 'Verhaal van Alphen' met verve gezet.